23 september 2024

Långläsning: Huset med parken på taket – om biologisk mångfald och att vilja komma till kontoret

I en tid då fastighetsbranschen pratar om klimatavtryck och biologisk mångfald finns de som går ett steg längre. En teknisk utmaning, med potential att gynna både pollinerande insekter, natur och människor växer fram mitt i centrala Göteborg. Det här är historien om vad som kommer att bli stadens största takpark – med organiskt formade kullar.

Frihamnsdagarna i Göteborg, augusti 2024. Under parollen ”Be the Change” har över 110 utställare samlats för att skapa samtal kring positiva samhällsförändringar, kultur, politik och hållbarhet.

I en av bodarna står Johanna Hedenskog och Åsa Vernersson från NCC och testar mikrofonljudet. Utanför spelar ungdomar basket på en provisorisk basketplan. Långsamt börjar åhörare nyfiket att ta sig in i lokalen när de förstår att föredraget är på väg att börja.

Bilder på ett hus, mitt i centrala Göteborg – med kullar, buskage och lågväxta träd på taket – dyker upp på projektionsduken inne i boden. Showtime.

– Vi är väldigt stolta över Park Centrals takpark som vi tror kommer att bli helt unik i Göteborg, berättar Åsa Vernersson, projektchef för Park Central.

Några hundra meter därifrån, tvärs över Göta Älv, pågår bygget med precis det man pratar om här. Park Central, huset som hjälper till att hålla västlänken på plats – med en stor park ovanpå taket.

En yta på totalt 6 800 kvadratmeter med organiska kullar, 8 000 plantor och runt 400 000 växtfrön. Ett byggprojekt som både kommer att bidra till den biologiska mångfalden i Göteborg, förbättra luftkvaliteten – och som spås locka människor till sin arbetsplats i högre utsträckning.

Hur i hela friden kom man på den idén?

Array
Johanna Hedenskog och Åsa Vernersson

En önskan om grönska

Den framväxande Centralstaden i Göteborg har alltid haft ett fokus på att bidra med fler grönytor. På en plats som under lång tid legat undanskymd och dominerats av asfalt och hårdgjorda ytor har både Jernhusen, NCC och Göteborgs Stad tidigt bestämt sig för att skapa en grön förändring.

– Vi människor mår bra av grönska. Miljöerna runt oss är en viktig del för att vi ska kunna vara produktiva och må bra. Vi är inte maskiner som man bara kan sätta på en asfaltsyta och säga ”kör på”, det blir inte bra för någon, säger Johanna Hedenskog, ansvarig för utvecklingen av Park Central.

Forskningen är entydig. Att vistas i grönområden regelbundet och att ha närhet till gröna ytor främjar både hälsa och välbefinnande.

Forskningen är entydig. Att vistas i grönområden regelbundet och att ha närhet till gröna ytor främjar både hälsa och välbefinnande. Blodtrycket sjunker, pulsen går ned, korttidsminnet förstärks och personer blir mindre stressade. Det finns även rapporter som pekar på att kreativiteten ökar på arbetsplatser som har tillgång till natur.

Människor som kommer att arbeta i Park Central och ha det som sin arbetsplats ska trivas på jobbet. Det är en av anledningarna till att idén om en park uppe på taket föddes från första början. En annan är att stora grönområden är en smart lösning för miljön och klimatet i stort.

– Vi har länge märkt en efterfrågan från våra hyresgäster. De frågar ofta vad våra projekt har för klimatavtryck. Vad gör ni för att främja biologisk mångfald? Vad är era planer för att bidra ytterligare? Det är frågor vi ständigt jobbar med och optimerar för att göra allt vi kan. I det här projektet kan vi dessutom lyfta vår takpark, säger Åsa Vernersson.

Men att anlägga en diversifierad och grönskande park uppe på ett tak har sina utmaningar.

Array

Biologisk mångfald och renare luft

Park Central kommer inte att se ut som vilket hus som helst. 150 meter lång och 40 meter bred får det en takyta som är betydligt större än många andra byggnader i centrala Göteborg.

Med den relativt låga höjden på huset kommer taket dessutom att synas från närliggande byggnader och bli en del av en utsikt och den centrala stadsbilden. Att förvalta den ytan så att både människor och natur i närområdet gynnas var tidigt uppenbart för personerna i projektet.

– Vi visste att vi ville göra någonting lite extra, men folk trodde nog att vi var lite knäppa första gången vi började prata om att tillföra organiska kullar uppe på taket. Det har varit en utmaning att få till en konstruktion som både känns organisk, men som också klarar av alla tekniska delar, säger Johanna Hedenskog.

Takparken behöver uppfylla krav som fördröjning av dagvatten, plats för solceller och säkerställande av en fungerande drift. Det som odlas behöver kunna fortsätta växa. Framför allt behöver det vara en fuktsäker konstruktion.

"... folk trodde nog att vi var lite knäppa första gången vi började prata om att tillföra organiska kullar uppe på taket"

– Vi får mer och mer skyfall, i och med klimatförändringar. Det kommer allt kraftigare väderomslag och då måste konstruktionen klara av att omhänderta de här vattenmängderna, säger Johanna Hedenskog.

För att lösa dagvattenhanteringen använder man sig av diadrän – som påminner om äggkartonger. Där samlas regnvatten och bidrar till att behålla fukt i jorden utan att bli för tungt eller orsaka fuktskador. Under alla ytor ovan bjälklag finns ett dränerande och vattenhållande lager i form av filterduk, dräneringsplattor (diadrän), fuktbevarande skyddsduk och rotspärrsfolie.

Genom att gömma både fläktrum och trapphus i takets organiska kullar blir taket en oas, utan störande moment. Med alla de tekniska lösningarna på plats kommer takparken dessutom bidra till både bättre luftkvalitet i området och ökad biologisk mångfald.

Array
Johanna Hedenskog och Åsa Vernersson presenterar Park Central under Frihamnsdagarna.

– Hela vårt ekosystem bygger på att människan inte plockar bort arter så att vi tappar vår biologiska mångfald. Alla system hänger ihop och de är robusta ganska länge, men till sist är det någonting vi gör som får det negativa följdeffekter och rubbar systemet. Därför är det av största vikt att slå vakt om den biologiska mångfalden och hjälpa till där vi kan, säger Johanna Hedenskog.

Med de växtarter som planteras i parken kommer pollinerande insekter att få bättre förutsättningar att frodas. Med närheten till Trädgårdsföreningen kombinerat med Park Centrals storlek kommer humlor och bin kunna öka sin positiva närvaro i området.

Det är att ge tillbaka till naturen.

– För oss människor handlar det också om friskluft, eftersom parken hjälper till att binda partiklar. Även om parken ligger på taket och är till för husets hyresgäster så tillför den värden för närområdet eftersom den hjälper till att rena luften, säger Johanna Hedenskog.

 

Att vilja komma till kontoret

En stor fråga för företagsledare runtom i landet har de senaste årenhandlat om hur man får anställda att frivilligt komma till sin arbetsplats.

Att erbjuda distansarbete ses av många som ett måste för att kunnabehålla och attrahera de bästa personerna för jobbet. Samtidigt pekarflera undersökningar på att kreativiteten hämmas när för mångapersoner väljer att utföra sina arbeten på distans.

Med nya krav och förväntningar från arbetstagare behöver företagsom vill attrahera toppkandidater till sina tjänster och slå vakt omkreativiteten hitta nya sätt att erbjuda det som efterfrågas. Att skapakontor och arbetsplatser som tar vara på de värden som remote-lösningar och hemmakontor erbjuder kan bli vinnare på den nyaspelplanen.

Array

– Nyligen såg jag hur Google har gjort sina nya kontor. Det har lagt otroligt stor vikt vid gröna utemiljöer, just för att arbetstagare har vant sig vid det. Att kunna känna efter ”vad behöver jag för att vara kreativ just nu?” är någonting som de flesta av oss tar för givet, säger Johanna Hedenskog.

Att grönområden är efterfrågade på arbetsplatsen är uppenbart. Det räcker med att göra en snabb bildsökning på nätet efter orden ”remote work” och förstå vilka miljöer som värderas högt när folk får jobba varifrån de vill. Hängmattor, stugor i skogsgläntor och fötterna i högt läge är flitigt förekommande bildval när den alltmer efterfrågade platsen för arbete ska illustreras.

Att arbetsdagen ska rymma träning, avkoppling eller möten ute i det gröna ses inte längre som en lyx. För många kontorsarbetare har de ingredienserna blivit en självklarhet som man inte gärna ruckar på. Framför allt bland de som länge vant sig vid att jobba hemifrån, med en lummig trädgård som lockar utanför altandörren.

– Du kan sätta dig med din laptop uppe på takparken. Du kan pausa, jobba, föra ett samtal eller ta ett möte. Poängen är att det är enkelt, säger Åsa Vernersson.

Med en takpark blir hybridlösningar inte längre enbart möjligheten att alternera mellan kontor och öppna, gröna vidder. En riktig hybridlösning erbjuder båda delar – på samma ställe.

Vill du veta mer om Park Central och det nya arbetslivet som växer fram? Hör av dig till oss så berättar vi hur du kan bli en del av en arbetsplats som funkar som du.

Upptäck mer

Relaterade inlägg

Kontakta oss